Wedden op sport, hoe werkt dat? 

Bij wedden op sport draait het om het voorspellen van sportresultaten. Je plaatst vervolgens een weddenschap op de uitkomst. De overgrote meerderheid van de weddenschappen in de sport draait om voetbalweddenschappen. denk aan de WK-poules waar veel vrienden, collega’s en buren aan meedoen. Maar ook sporten als basketbal, honkbal, hockey, boksen, Formule 1 en paardenraces zijn populaire sporten voor wedders. Sinds het mogelijk is om online te wedden op sport heeft dit een enorme vlucht genomen. Gokken op sport doe je niet alleen voor de kansen op winst, het verhoogt volgens wedders ook de spanning en het plezier dat je aan jouw favoriete sporten beleeft.

 

wedden op sport - online wedden

Waar wed je op? 

Sportweddenschappen kun je plaatsen op de uitslag van een wedstrijd of sportcompetitie. Maar ook op bepaalde handelingen of personen. Een simpele weddenschap zou kunnen zijn: welke ploeg wint een wedstrijd of wat wordt de uitslag van een voetbal wedstrijd. Maar ook: wie wint de Grand Prix of Wimbledon? Andere uitkomsten waar je op kunt wedden zijn bijvoorbeeld wie de topscorer wordt van de Bundesliga tot aan het totale aantal vrije trappen dat gegeven wordt in een voetbalwedstrijd. Er zijn letterlijk duizenden verschillende soorten weddenschappen te plaatsen bij de diverse aanbieders of bookmakers.

Wedden op sport via een bookmaker

Een bookmaker is de persoon of organisatie die het mogelijk maakt om te wedden op sport. De bookmaker bepaalt de quoteringen of ‘odds’, of wat je uitbetaald krijgt als je de uitslag goed hebt. Sinds de opkomst van online wedden zijn steeds meer casino’s ook een bookmaker. 

De odds bepalen wat je krijgt van de bookmaker bij een correcte weddenschap. Hoe moeilijker een uitkomst te voorspellen is en hoe lager te kans dat je het goed voorspelt, hoe hoger de quotering. Als veel mensen bijvoorbeeld wedden op Ajax in de klassieker, wordt de quotering van deze uitslag lager. Zo is er een wisselwerking tussen winkans en het bedrag dat je wint. 

 

Tips bij sportwedden

  1. Wed op een sport die je begrijpt. Hoe beter je snapt hoe een sport in elkaar zit en hoe meer achtergrondinformatie je hebt over de spelers die mee doen, hoe beter je je winkansen in kunt schatten. 
  2. Ga slim om met je budget. Stel dat je met 20 euro begint, dan is handig om je inzet te verspreiden. Gebruik maximaal één-tiende van je budget voor één weddenschap. Zo kun je tien keer inzetten en ben je niet alles kwijt over 1 of 2 weddenschappen. Gaat het goed en heb je winst behaald, dan kun je overwegen om je inzet per weddenschap te verhogen. 
  3. Vergelijk verschillende bookmakers. Niet gebruik maken van de beste quoteringen is een dief zijn van je eigen portemonnee. Meld je indien nodig aan bij meerdere bookmakers. En let goed op dat de bookmaker waar je je aanmeldt betrouwbaar is. Er zijn vele online bookmakers beschikbaar en het inschatten welke betrouwbaar is, is niet eenvoudig. Bereid je goed voor om te voorkomen dat je niet uitbetaald krijgt als je wint. 
  4. Wed niet op alles wat los en vast zit. Neem je tijd. Bereid je voor. Bestudeer de mogelijkheden en weeg je kansen. De spanning en de fun kan ervoor zorgen dat je overenthousiast wordt. Leuk voor de beleving, maar minder leuk voor je portemonnee. 
  5. Wees objectief. Natuurlijk juich je voor je favoriete voetbalteam of tennisspeler, maar het is niet slim om altijd op dit team of deze speler te wedden. Je hebt de neiging om subjectief te zijn. Probeer cijfermatig en op basis van kans te beoordelen wat de winkansen. Geen team of speler wint iedere wedstrijd: dus bekijk het opnieuw per wedstrijd.